EN

Green Media | An ecotainment concept | Art • Joy • Spirit

Urs Schneider

Dirijor

Urs Schneider | Dirijor

Pe 1 si 2 mai 2014 s-au desfășurat la Ateneu prin două concerte excepţionale. Orchestra Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul elveţian Urs Schneider, a interpretat două capodopere ale muzicii clasice: Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 16, de Edvard Grieg, cu solistul Horia Maxim, iar în partea a doua a concertelor, am putut audia Missa nr. 6, în mi bemol major, D 950, de Franz Schubert.

Artistul a mai dirijat pe scena Ateneului, după 1990, “Missa Solemnis” de Beethoven, Requiemurile, de Berlioz şi, respectiv, de Dvorak, Stabat Mater, de Dvorak, Simfoniile 1, 5, 6 de Mahler, Simfoniile 3, 6, 7 de Bruckner, Simfoniile 1, 2, 3, 4 de Brahms.

"Ateneul este unic in lume, unul dintre cele mai impresionante lăcaşe ale muzicii. Datorită oamenilor speciali întâlniţi aici, Bucureştiul a devenit al doilea oraş al vieţii mele", spune artistul.

În toamna anului 2014, Urs Schneider are programate concerte la Oradea (alături de Filarmonica de Stat Oradea, 27 noiembrie), la Iaşi (alături de Filarmonica Moldova Iaşi, 5 decembrie).

Dirijorul, care trăieşte în Saint Gallen, Elveţia, lucrează cu orchestra cu multă disciplină - "nemţeşte", deşi dă explicaţiile într-una dintre cele nouă limbi pe care le vorbeşte. "Dincolo de concentrare şi de tehnica partiturii, folosesc o limbă care vine din inimă către inimă“, subliniază muzicianul.

Urs Schneider a impus un anumit stil în dirijorat, prin ţinuta aristocratică, clasa şi rafinamentul gesturilor largi şi elegante, prin tehnicitate dublată de expresivitate.

"Ai ochii, mâinile, tot corpul ca să arăţi ce vrei să exprimi. Ştiu să fac inimile să cânte", afirmă Schneider.

Artistul îi apreciază pe muzicienii din România pentru talentul, seriozitatea şi sensibilitatea acestora. „În România, am întâlnit unii dintre cei mai talentaţi artişti. De asta îmi doresc să revin în România şi să dirijez lucrări de o mare complexitate“, explică dirijorul elveţian.

La 15 ani, a fondat propria orchestră

Urs Schneider s-a născut în Saint Gallen, într-o familie de artişti: tatăl, Freddy Schneider - pictor şi sculptor cunoscut, iar mama, profesoară de pian.

La 6 ani, Urs a început să ia lecţii de vioară, apoi a studiat dirijatul cu profesori renumiţi: la Lucerna - cu Rafel Kubelik, la Madrid - cu Igor Markevitch, şi la Zürich şi Londra - cu Otto Klemperer.

Pentru că s-a remarcat de mic printr-o personalitate puternică, la numai 15 ani, adolescentul rebel a fondat propria orchestră - "Pro Musica", în care a adus 70 de muzicieni.

Dirijorul a înfiinţat şi orchestra de cameră "Camerata Helvetica", în 1962, cu 17 membri, cu care s-a impus pe plan internaţional. A fost mulţi ani director muzical şi prim-dirijor al Orchestrei Simfonice din Taiwan şi al Orchestrei din Haifa. A dirijat, în peste 70 de ţări, cele mai renumite orchestre din lume.

Link-uri artist:
ursschneider.com
Regal muzical sub bagheta dirijorului Urs Schneider

Galerie imaginie:
Dirijorul Urs Schneider pe scena Ateneului Român

Cronici recente:
Tentaţia muzicii bune